tisdag 6 september 2011

Paus i bakandet

Hej, ursäkta att jag inte har uppdaterat den här bloggen på några månader nu. Anledningen är att jag har nu flyttat till Haag, Nederländerna för att plugga. Jag kommer förmodligen att starta en ny blogg (som kommer att uppdateras oftare!) om mitt liv som student här i Holland. Vill ni följa den bloggen istället kommer jag att lägga upp en länk så fort den är klar.

Tills dess, happy baking everyone :) 

måndag 4 juli 2011

Drottningpaj

Nu på sommaren blir det inte så mycket bakning som man kanske skulle vilja, men för några dagar sedan gjorde jag en drottningpaj som alternativ till klassikern jordgubbar och glass. Den är inte så söt, vilket kan vara väldigt gott ibland. Servera den varm med vaniljglass om du vill ha en lite sötare efterrätt. Annars funkar den utmärkt som den är eller med vaniljsås till. Smaken påminner lite om hallongrottor, och det kan ju aldrig vara fel, eller hur?


Till ca 8-10 bitar

Pajbotten
150 g kallt smör
3 dl mjöl
2-3 msk socker
2-3 msk marsan vaniljsåspulver (inte den man kokar!)
  1 ägg

Drottningfyllning
ca 5 dl blåbär
ca 5 dl hallon
några matskedar socker
2 msk potatismjöl

Hacka smöret i kuber och häll i en matberedare tillsammans med mjöl, socker och vaniljsåspulver. Mixa ihop till en deg. Tillsätt ägget och mixa lite till. Lägg bakplåtspapper i botten av en pajform (helst med löstagbar botten) och tryck ut all deg utom en liten bit (ungefär en ½-1 dl) av degen längs med kanterna och forma en jämn botten. Ett tips om det blir kladdigt är att mjöla fingrarna. Ställ i kylen i en ½-1 timma. 

Blanda ihop bären med sockret och potatismjölet. Är de frusna är det bra om de får stå framme ett tag och tina. Häll blandningen i pajskalet. Kavla ut den överblivna degen och stansa ut något fint mönster eller skär till remsor och lägg över fyllningen. Grädda i 200 grader i 40 minuter. 

Klart!

onsdag 22 juni 2011

Kladdkaka

Alla säger ju att de har det bästa receptet på kladdkaka, och jag tror ändå att det ligger något i det. Kladdkaka är en sån där klassiker som olika människor vill ha på olika vis. Jag vill ha den platt, kladdig och med mycket salt kakao i. Som den här. Jag är för övrigt ute på landet igen, och bakar numera med "hemgjorda" ägg från hönorna som springer omkring här. Har ni aldrig provat så rekommenderar jag det starkt! Riktiga ägg från riktiga välmående hönor är tusen miljoner gånger bättre än de äggen man köper, även de ekologiska faktiskt. 

Ett litet vitt, ett grönt och ett brunt.



Till en kladdkaka

2 ägg (jag fick ta 4 st för äggen var så oerhört små den här gången)
1½ - 2 dl strösocker
60 g smält smör (man kan ju ha i mer och få en lite godare kladdkaka, men jag försöker tänka på beach -11 i Spanien)
1½-2 dl mjöl
1 dl kakao
1-2 tsk salt

Blanda ihop allt i en bunke och häll i en form. Grädda i 175 grader i ca 10 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den. 

En afrikansk somrig låt till det: Ngayivuye - Steve Kekana

Ha en trevlig sommar allihopa!

onsdag 8 juni 2011

Double chocolate chip cookies

Jag gjorde chocolate chip cookies häromdagen, och hade både mörk och vit choklad i smeten. Kan det bli godare? Jag inspirerades av Leilas recept, men ändrade lite som vanligt. Sirapen gör kakorna sega och krispiga i kanterna, precis som jag vill ha dem! 


Till ca 40 st

240 g rumsvarmt smör
1 dl havregryn
1 ½ dl rårörsocker
3 ½ dl mjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 ägg
½ dl ljus sirap
200 g hackad mörk choklad
100 g hackad vit choklad

Blanda alla ingredienser och klicka ut små bollar med lagom stort mellanrum på plåtar med bakplåtspapper. För mig blev det tre plåtar. Grädda i 180 grader varmluftsugn i ca 10 minuter. Vill ni inte ha dem lite sega, grädda dem längre. Låt svalna på galler.

Tips! Ha lite kakao i smeten för extra chokladiga kakor. Det går jättebra att göra halv sats också, om man inte vill ha så många kakor.

En klassisk sommarlåt: Svenska hjärtan - Lasse Lindh

lördag 4 juni 2011

Halv ett hos mig...

Jag och två av mina kompisar har ett "halv åtta hos mig"-koncept på gång. Det var min tur att bjuda hem den här helgen, så jag tänkte ha ett amerikanskt tema med cheesecake som efterrätt (såklart). Hittade ett recept på fläder- och passionscheesecake vilket lät perfekt då det är två av mina favoritsmaker. Serverat med jordgubbar kan det inte bli bättre!

Denna middag blev i alla fall en lunch istället, och min sötaste lilla kusin hjälpte mig att baka. I matchande förkläden gjorde vi cheesecake för glatta livet kvällen innan!

Jag bytte ut botten mot en traditionell cheesecakebotten av digestivekex, farinsocker och smör.Jag tycker bara det blir så mycket godare.

 Till ca 10 bitar

Botten
11 digestivekex
50 g smält smör
1 dl farinsocker

Fyllning

5 gelatinblad
2 burkar Kesella 10 %
1 burk Kesella vanilj
1 burk Créme fraiche
1 dl saft från passionsfrukter (ca 6 st)
1½ dl koncentrerad flädersaft, helst hemgjord
saft och rivet skal från 1 citron
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker och lite äkta vaniljpulver

Gelé
3 gelatinblad
½ dl passionsfruktssaft
2 dl koncentrerad flädersaft

Krossa digestivekex och blanda med smör och socker. Tryck ut i en form och grädda i 200 grader i ca 5-10 minuter.
Följ instruktionerna i receptlänken till resten av tårtan och garnera med jordgubbar! Obs! Mamma tyckte att tårtan blev för rinnig och att mer gelatin borde tillsättas. Jag tyckte den blev bra men ni kan ju testa att ta 6 gelatinblad istället för 5 i fyllningen. Gelén blev perfekt dock.

Enjoy.

 Stora farliga rymdprojektet går åt pipan - Slagsmålsklubben

tisdag 31 maj 2011

Snabba choklad- och havrebars

Oj vad dålig jag har varit med att blogga, men ärligt talat så har jag inte haft tid att baka något. Igår i alla fall, snodde jag ihop lite choklad- och havrebars. Jag inspirerades av ett recept på nätet, men eftersom jag inte hade alla ingredienser hemma och var för lat för att springa ner till affären så blev det lite annorlunda ändå. Det här är ett perfekt recept om du har bråttom och vill ha snabba resultat. Det tar ungefär 20-25 minuter från att man börjar tills de är klara. Ganska awesome tycker jag.

Jag hade till och med så bråttom att det blev en lite småskum bild med mobilen som dokumentation. Jag ska vara duktigare nästa gång, promise! 
Helt allvarligt, förlåt för den hemska bilden. Den gör dem verkligen inte rättvisa. Baka själva så får ni se hur goda de var!

Till ca 20 st (beroende på hur stora bitar man skär)

4 dl havregryn
2 ägg
½ dl riven kokos
½ dl mandelspån
ca 100 g finhackade torkade ekologiska aprikoser
100 g finhackad mörk choklad
½ dl linfrön
50 g smält smör
1 dl honung
några matskedar mörkt Muscovadosocker alt. farinsocker
1 tsk salt

Sätt ugnen på 180 grader. Blanda ihop alla ingredienser av glatta livet och tryck ut i en form/långpanna (ca 2 cm tjockt lager). Grädda i 15 min och skär upp. Enjoy!

Och så min favoritlåt för stunden, Give Me Everything - Pitbull feat. Ne-Yo & Afrojack.

onsdag 18 maj 2011

Kardemumma- och vaniljbullar

Igår flydde jag ut till landet för att ha lite qualitytime med mamma. När man är förkyld är det så härligt att bli omhändertagen! Så imorse när jag var ensam hemma och mamma var på jobbet fick jag ett sms och hon behövde bullar till på söndag. Snabbt som attan svängde jag ihop en vetedeg (recept ser ni här).


Istället för traditionella kanel/smör/socker-fyllningen blev det en kanel/kardemumma/vanilj-blandning. När jag smaksätter bullar med vanilj använder jag vanligtvis Marsan vaniljsås som jag gör extra tjock. Då får man saftiga bullar med en god, mild vaniljsmak! 

Just det! Ett tips när ni bakar bullar: Om ni är osäkra på om de är klara eller inte (vissa ugnar gräddar ojämnt och ibland får bullarna färg lite för tidigt, eller för sent) lyft upp en bulle och titta på undersidan. Är färgen på undersidan gyllenbrun vet ni att bullarna är klara, även om de inte har fått jättemycket färg på ovansidan.


  
Som kanelbullar ska avnjutas - med ett stort glas kall mjölk!

lördag 14 maj 2011

Misslyckade rabarberrutor

Igår  var jag ute på landet och hälsade på mamma och passade på att baka lite. Rabarbern är i säsong nu, och bor man på landet har man såklart en egen rabarberbuske!


Jag gjorde en ganska basic kaka med kardemummasmak och en rabarberkompott blandad i smeten. Sedan garnerade jag med rabarber, havregryn, råsocker och kardemumma ovanpå innan den åkte in i ugnen. Jättegott med en klick Kesella vanilj!

Men, jag tänker inte lägga upp något recept, då den helt ärligt fick en konsistens som en mannapannkaka blandad med gummi. Smaken blev hursomhelst god, så det var ju en god tanke ändå.


Just det! Medan jag bakade hoppade fasantuppen upp på lekstugetaket och stog där i några timmar. Han försökte nog imponera lite på hönsen som gick omkring nedanför. Lite roligt när man hörde hans fula läte genom musiken i köket!

Hoppas att du got lucky, fasan.    
Och så en passande låt på det här misslyckade baket då:

Ibland gör man rätt, ibland gör man fel - Markus Krunegård

lördag 7 maj 2011

Minicupcakes

Nu är det dags för min kära mor att få ett inlägg tillägnat henne. Födelsedagsbarn som hon var fick hon idag massa minicupcakes som jag bakade i formar från Rice. De blev jättesöta! Något misslyckad frosting dock, får hitta på något bättre till nästa gång. Jag använde Leilas recept på chokladcupcakes, men använde yoghurt istället för gräddfil. Det blev supergott.

Till toppingen mixade jag bara hallon, cream cheese och lite florsocker. Konsistensen blev hur som helst alldeles för lös, så hitta gärna på något annat! En chokladganache och ett färskt hallon tror jag skulle vara superbt.

Nu en låt från en Disneyserie:

fredag 6 maj 2011

Espressotryfflar

Idag fyller mina kära föräldrar år, och världens bästa dotter som man är så fick pappa hemgjorda espressotryfflar i födelsedagspresent. Väldigt gott till kaffet kan jag tänka mig!


Jag inspirerades av ett recept på julgodis.se men gjorde en lite egen variant. Det blev ca 10 st skulle jag tro, ganska lagom mängd. 


Till ca 10 st 

1 msk smör
0,75 dl mellangrädde
1 msk nybryggd stark espresso
150 g mörk choklad av hög kvalitet
kakao

Låt smör och grädde precis koka upp i en kastrull. Häll i espresson. Smält chokladen i vattenbad eller mikron (om ni gör i mikron: smält på låg värme och rör om emellanåt). Blanda grädden och chokladen under omrörning tills det är en jämn smet. Ställ i kyl för att stelna. Rulla till små tryfflar och doppa i kakao. 
Förvara i kyl men ta fram en stund innan servering så hinner alla aromer komma fram ordentligt!

tisdag 3 maj 2011

Cake pops

Idag har jag inte haft något bättre för mig än att baka, så jag tänkte passa på att testa göra cake pops som är så populära. Om man vill göra cake pops måste man först gå in på bloggen där allt startade, och som gör de absolut snyggaste, galnaste, mest kreativa bakverken. Bloggen heter Bakerella och är helt klart värd att spana in! 


Cake pops är om man ska vara väldigt rakt på sak mixad kaka på pinne med överdrag. Jag använde inget recept, för jag tänkte "hur svårt kan det vara?". Och det var ju inte så svårt egentligen, de blev helt okej för att vara första gången. Nästa gång ska jag smaksätta med lite mer spännande smaker och lägga ner mer tid på dekorationen.

Till ca 36 - 40 st

 Mandelkaka
2 ägg
50 g smör
1½ dl mjölk
3 dl mjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 nypa salt

Fyllning med choklad
½ mandelkaka
100 g cream cheese
3-4 msk kakao
2 msk dulce de leche (alt. kolasås) 

Dekoration
150 g vit choklad
150 g mörk choklad 
flagad mandel
grillspett

Mandelkaka
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker fluffigt. Rör ner resten av ingredienserna och häll i en form. Det spelar ju egentligen ingen roll vilken form, eftersom du kommer smula sönder den sen. Grädda i 30 minuter. OBS! Denna kaka är inget jag rekommenderar att göra för att äta som den är. Visserligen var den god, men lite gummiaktig i konsistensen så den passar egentligen bäst till cake pops.

Chokladfyllning
Smula sönder halva kakan och mixa tillsammans med resten av ingredienserna till en deg. Forma till små bollar och ställ i kylen ett tag. 

Jag gjorde två varianter på cake pops; en som var tänkt att bli lila i färgen med mandelsmak, och en med chokladsmak. Men den lila färgen gick åt he****e så de vita cake popsen är gråa på insidan. Inte kul. Vill ni bara göra en sorts fyllning så får ni dubbla de övriga ingredienserna i fyllningen.

 

Smält chokladen och doppa popsen trädda på grillspett. Doppa de mörka i flagad mandel. Har man oasis hemma kan man ställa dem att torka i den, men jag ställde dem i ett glas istället. Man får vara lite försiktig att de inte krockar med varandra bara. Ställ att stelna i kyl.  

En bukett såna här gör nog vem som helst glad!
Till cake pops krävs något poppigt och glatt, typ som fjortislåten jag fick på hjärnan av Sofie: 

Enjoy!

måndag 2 maj 2011

Halloncheesecake med vanilj

Jag firade inte valborg i år, men hemma hos mamma skulle det firas och då krävdes det en tårta. En cheesecake blev det, för vi hade så mycket cream cheese hemma. Det här receptet är verkligen det ultimata receptet för en cheesecake, den blir fluffig, krämig och med mycket bärsmak. Vaniljkesella på toppen är också helt genialiskt tycker jag. Dekoration och foto sköttes av mamma och syster. Fråga inte varför de sprungit ut med tårtan och ställt den i gräset...

 

Till en cheesecake, ca 8-10 bitar

Botten
10 digestivekex
½ dl farinsocker
50 g smält smör

Fyllning
2 äggulor + 2 äggvitor
300 g cream cheese
1 dl socker
1 tsk ekologiskt vaniljpulver, alt. 1½ tsk vaniljsocker
1 msk mjöl
saft av ½ lime
2 dl tinade, mosade hallon (mosa med gaffel så får du lagom stora bitar)

Dekoration
1 burk vaniljkesella
ev. lite hallon

Sätt ugnen på 200 grader. Krossa kexen med mortel och blanda med farinsocker och smöret. Tryck ut i en form med ca 23-24 cm i diameter. Jag använde en tårtring så jag hade bara kex i botten, men man kan klä väggarna i en springform med löstagbar botten också. Grädda i ca 5 min och sänk sedan värmen till 175 grader. 

Vispa äggvitorna till ett fluffigt skum. Blanda äggulorna med resten av ingredienserna och vänd till sist ner äggvitorna försiktigt. OBS! Det finns en anledning till att man vänder ner äggvitorna. Om du rör runt eller vispar slår du hål på luftbubblorna, och då blir cheesecaken en platt och tråkig historia. Häll i smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 40 min. Om den får för mycket färg kan du lägga över lite metallfolie eller ett bakplåtspapper.

Låt svalna och ta ur formen. Bre på kesellan och lägg på hallonen. Förvara i kyl.

Tips! Du kan byta ut hallonen mot blåbär eller några andra goda bär om du inte är ett lika stort hallon-fan som jag.

Min favvo-låt för tillfället:
Love Kills - Robyn 

fredag 29 april 2011

Pannkakstårta

Pannkakstårta är en födelsedagstradition i min familj, och när min kompis Sofie var här fyllde hon 19 år. Så det var ju liksom givet att hon skulle få en pannkakstårta då. Dessutom är hon ett stort fan av Pettsson och Findus och det finns ju som bekant en bok som handlar om just denna tårta. Det roligaste är hur de stavar det på flamländska. "Pannekoekentaart". Hihi. 


till 1 tårta

3 ägg
5 dl mjöl
1 liter mjölk
lite salt och socker

2 burkar jordgubbssylt + sylt till servering
ev. grädde till servering/dekoration

Vispa till pannkakssmeten och stek på utav bara sjutton. Bra musik eller sällskap är rekommenderat eftersom det kan ta sin lilla tid. Trava pannkakorna med lite sylt brett mellan varje och avsluta med ett syltlager och lite spritsad grädde. Avnjut med jordgubbssylt (gärna hemkokt) och grädde.


Tips! Den är till och med godare dagen efter.

Ultimata birthday-låten

tisdag 26 april 2011

Påsktårta

Det har stått still ett tag här nu. Jag har haft en vän från Belgien på besök och då finns det inte så mycket tid till att blogga! Men bakat har jag ändå gjort. Påsk som det var så blev det en påsktårta inspirerad av den klassiska Pavlovatårtan men lite fräschare i smaken. Limekrämen är ett recept från Arla.se. Det här är en väldigt enkel tårta att göra, men ack så god!


Till 1 tårta

Marängbotten
4 äggvitor
2 dl socker

Limekräm
4 äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
100 g smör
rivet skal av 1 lime
(kan vara gott med lite limesaft också)

Dekoration
1 mogen mango
3 passionsfrukter
ev. lite gula marsipankycklingar

Vispa äggvitorna till ett hårt skum och tillsätt sockret lite i taget. Bred ut skummet på bakplåtspapper till två runda bottnar med ca 24 cm i diameter. Grädda i 100-125 grader i ca 1 ½ timma eller tills de är hårda rakt igenom. Blanda äggulor, grädde, socker och smör i en kastrull. Sjud krämen på medelvärme till en tjock kräm. OBS! Den får absolut inte koka! Låt krämen svalna och rör ner limeskalet och eventuellt lite limesaft. 

Sätt ihop tårtan precis innan servering såhär: 
Bred halva limekrämen på en marängbotten, lägg på den andra bottnen och bred på resten av krämen. Hacka mangon i kuber och täck tårtan med. Gröp ur passionsfrukterna och lägg ovanpå mangon. Klart!


Och nu kommer låten som har spelats under hela min väns vistelse här: 

onsdag 20 april 2011

Kanelbullar

Idag blev det bullbak! Kanelbullar hör ju till de svenska klassikerna, och de flesta har förmodligen testat göra dem någon gång. Jag bakade ut degen till två längder och ca 20 bullar. 

Till ca 50 bullar

50 g färsk jäst
5 dl mjölk
150 g smör
1 msk mald eller stött kardemumma
½ tsk salt
1- 1½ dl socker
1 ägg
ca 1,5 liter vetemjöl

Fyllning:
100 g smör
kanel
1 dl socker
500 g riven mandelmassa

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och häll på mjölken. Värm upp till 37 grader, häll på jästen och rör om tills den lösts upp. Häll på resten av ingredienserna och arbeta i ca 3 min i maskin. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek (ca 1 -2 timmar beroende på rumstemperaturen). Baka ut till bullar, kransar, längder eller vad du känner för att göra. Möjligheterna med en vetebrödsdeg är ju oändliga! Värm ugnen till 200 grader för kransar/längder och 250 grader för bullar. Låt jäsa ca 30 minuter. Pensla med ägg och ströa på pärlsocker. 

Några tips att tänka på: 
Stirra er inte blinda på mängden mjöl. När degen släpper från kanterna av bunken har den fått nog. 

Många tycker att det är dödsviktigt att ha standardmjölk (alltså röd mjölk) när man bakar. Skitsnack säger jag, och använder lättmjölk rakt igenom. Med tanke på hur mycket smör man har i degen och i fyllningen blir det ju knappast brist på fett.

Det här med att ha ägg eller inte i en vetebrödsdeg är intressant. Jag brukar vanligtvis inte ha i det, men tänkte testa nu för att se om det blev någon skillnad. Degen blev kanske lite mer elastisk och lättarbetad vid utbakningen. Så har ni ett ägg som ligger hemma och skramlar så kan ni ju lika gärna slänga ner det i degen. Men det står inte och faller vid det.  

 Kavla ut och bre på smörblandningen och riv mandelmassan över. Pudra på mer kanel om ni som jag tycker att kanelbullar ska smaka mycket.
 

Rulla ihop och klipp längderna och lägg varannan åt höger, varannan åt vänster.

När jag gör bullar brukar jag vika degen, kavla ut den igen och sedan tvinna längderna och snurra runt fingret. Då får man såna här lite halvslarviga "nystan". Annars kan man rulla ihop degen och skära i skivor om man är traditionell av sig.

Det är alltid trevligt att få något hembakat i present! Mer spontangåvor till folket!

söndag 17 april 2011

Hallonfyllda gott-samvete-kakor

akNu är jag ute på landet igen, men när jag kom hit och sa att "nu ska jag baka!" möttes jag av besvärade miner. "Nej, nej, baka inte mer, vi blir ju tjocka!" Vilken tacksamhet.

Så utan en längre förklaring blev det "nyttiga" kakor idag. Anledningen till att det är så många ingredienser är för att jag egentligen bara slängde ner vad som fanns hemma.

 

 En sak jag har funderat över: det finns så sjukt många olika "nyttiga" bars ute i butikerna! Det finns måltidsersättare, flapjacks, chokladindränkta så kallade kalorisnåla bars, med och utan nötter, bär, yoghurttäcke. Men de har alla en sak gemensamt; de smakar oftast skit och är inte ett dugg nyttiga. Så varför inte göra dessa att ha i kylen, lägga i en liten burk och ta med som mellanmål? Skippa chokladen och minska på florsockret så blir de garanterat nyttiga.

 Jag vet, de ser inte särskilt nyttiga ut, men det är det som är det fiffiga! Kika i receptet så får ni se.

Till ca 24 st

Kakbas
2 äggvitor
2 dl cashewnötter
1 ½ dl torkade ekologiska aprikoser
1 dl havregryn
1 dl linfrön
½ dl grahamsmjöl
½ dl kesella

Hallonfyllning
2 dl tinade hallon
1 msk honung

Cream cheese-täcke
100 g lätt philadelphia
1 ägg
½ dl florsocker

50 g mörk choklad (70%)

Sätt ugnen på 175 grader. Finhacka cashewnötterna och aprikoserna och blanda med resten av ingredienserna i en skål. Lägg bakplåtspapper i en rektangulär form (15x20 cm) och lägg i halva kakdegen. Platta ut till ett tunt täcke på botten av formen. Förgrädda i ugnen i ett par minuter. Mixa hallonen med honungen och häll i formen. Kavla eller platta ut resten av kakdegen mellan två plastfolieark. Lägg på hallonsmeten. Blanda till cream cheese-blandningen och häll på. Sprinkla ev. över några pumpafrön för dekoration. Grädda i ca 15 min eller tills den är stabil. Låt svalna något i formen innan du lyfter upp den. Smält chokladen och ringla över. Skär upp i lagom stora rutor och förvara i kyl.

Till detta avnjutes en skön låt:

Bilder på syrliga rågbrödet

Här kommer äntligen bilder på råg/vetebrödet jag svängde ihop för några dagar sedan!

 

Det blev som sagt ett gigantiskt bröd.

fredag 15 april 2011

Syrligt rågbröd

Ja, jag vet, det har blivit lite väl mycket brödbakande. Men snart ska jag ut på landet igen och då blir det till att baka sötsaker! Det här brödet improviserade jag ihop mest för att jag har blivit van vid att äta hembakat surdegsbröd till frukost och det gamla var slut. Det blev gott, tack och lov. Smakar lite som "rallarhalvor", ni vet sådär syrligt och mustigt av råg. Jag gick bananas och bakade ett gigantbröd, men man kan ju baka ut det i vilken form som helst såklart. 

Till 1 stort bröd

2 dl rågsurdeg (min var ganska lös i konsistensen. Om den är tjock, tillsätt mer vatten i receptet)
2 dl vetesurdeg
3 dl vatten
1-2 msk  ljus sirap
5 dl fint rågmjöl
5 dl vetemjöl special med fullkorn
1 ½ msk salt

Blanda alla ingredienser utom salt och arbeta i 5 min i maskin. Tillsätt salt och arbeta 5 min till. Täck med bakduk och låt jäsa ca 6 timmar i rumstemperatur. Slå upp på ett mjölat bakbord och vik degen från alla sidor, som ett kuvert. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, forma i valfri form, pudra på mjöl och låt jäsa i ca 2 timmar. Sätt ugnen på 275 grader. Ställ in plåten med brödet och sänk till 225. Grädda i ca 20 min.

Bild kommer senare när jag har lyckats ladda min kamera!

Nu måste ni lyssna på en jättebra låt: Amen omen - Ben Harper

tisdag 12 april 2011

Banoffee cupcakes

Det här receptet ploppade upp i mitt huvud en natt när jag låg och inte kunde sova. Jag har längtat i ungefär en vecka på att få testa det, och idag när jag var ledig kunde jag äntligen göra det! Ett stort tack till min syster som var "dulce de leche-vakt" hemma hos sig igår kväll. Vår spis här hemma är nämligen trasig så jag kunde inte koka den kondenserade mjölken själv. Pappa säger att när jag flyttade in och började baka hela dagarna var det droppen för spis-stackarn. Det där är ju diskuterbart. Hur som haver vågar jag påstå att dessa cupcakes är bland det godaste jag skapat.

Till er som inte fattar grejen - "vadå Banoffee?" - det är en ordlek på "banana" och "toffee". Det finns för övrigt en paj med samma namn som är himmelsk.


Till ca 18 normalstora cupcakes

Muffins
1 äggula
2 ägg
1 dl socker
100 g smör
½ dl mjölk
½ dl naturell mild yoghurt
3 dl mjöl
2 mixade mogna bananer
1 nypa salt
2 tsk bakpulver

Dulce de leche
1 burk kondenserad mjölk

Cream cheese-topping
 200 g cream cheese
50 g rumstempererat smör
½ dl florsocker

Muffins

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker med elvisp till en fluffig smet. Häll ner resten av ingredienserna. Det är bra att använda en elvisp till muffins istället för att röra ihop för hand, eftersom man får en extra fluffig smet då. Klicka i smeten i muffinsformar och grädda i ca 15 min. 




Dulce de leche
Koka burken (oöppnad!) i en kastrull stor nog att kunna täcka den med vatten i ca 3-3½ timmar. Det är jätteviktigt att vattnet täcker burken hela tiden, annars kan den explodera. Ett tips är att koka två när du ändå håller på. Du kan spara den andra i oändlighet, till nästa cupcakesats eller tills du får sockersuget från helvetet och öppnar burken och glufsar i dig allt. It's your choice. 

 

 När ni ska montera ihop cupcakesen skär ni ut en kon ur muffinsen och smetar på ungefär en matsked dulce de leche. Lägg på locket igen och smeta på lite topping.
 

Skiva på några bananer så blir det fint och gott (och nyttigt kan man ju intala sig).

 Medan jag bakade dessa ekade Hollaback girl - Gwen Stefani i högtalarna. För er som inte ser kopplingen säger jag bara: "This shit is bananas, B-A-N-A-N-A-S".

Det här får bli mitt bidrag till Månadens Sötsak.

söndag 10 april 2011

Surdegsbaguette

Igår snodde jag ihop en baguettedeg med bara surdeg som jäsmedel. De blev bra, pappa sa att det var det bästa surdegsbrödet hittills. Kanske för att det är riddarbageriets recept och han är lite av ett fan av deras bröd.

Men som alltid finns det en del saker man kunde ha gjort bättre. Till exempel är det väldigt viktigt att surdegen är pigg och glad när man inte använder jäst. Min surdeg hade gott kunnat stå framme ett dygn till för att "vakna till" ordentligt innan den åkte ner i degen. Men har man bråttom så har man. De blev som sagt goda ändå, lite platta och osnygga bara.

I Frankrike måste minst en fjärdedel av degen jäsa i 12 timmar för att det ska få kallas baguette.

Till 4 baguetter

4 dl vatten
3 dl vetesurdeg
1 liter vetemjöl special (jag hade vetemjöl special med fullkorn)
½ msk sirap
1 ½ msk salt

Blanda alla ingredienser utom saltet och knåda i ca 7 min (eller arbeta i maskin 5 min). Häll på saltet och arbeta i ytterligare 8 min. Låt degen vila i 2 timmar. Häll upp på ett mjölat bakbord och dela degen i 4 delar. Forma till avlånga baguetter och lägg på en mjölad bakhandduk med skarven uppåt. Vecka handduken så att baguetterna ligger i "dalarna". Täck med en till handduk och låt jäsa i 10-15 timmar. Mina jäste i 14. Sätt ugnen på 250 grader och flytta över bröden till ett bakplåtspapper. Lägg dem med skarven nedåt. Gör några snitt på diagonalen. Grädda i ca 20-30 min med några isbitar på den nedersta plåten.

 Det är fint väder ute idag, därav en vårig låt!

Skinny boy - Isak Strand

lördag 9 april 2011

Randig passionsmoussetårta med hallonspegel och limesorbet

Denna tårta tillägnas min mamma, trots att hon inte tycker om moussetårtor. Jag komponerade nämligen ihop den enbart för igår.

Jag hade 5 äggvitor hemma och vid ett sådant tillfälle är det ju ganska logiskt att sno ihop en marängbotten. Nu har jag lärt mig dock att marängbotten inte är så bra tillsammans med mousse i en tårta. Den förlorar krispigheten nämligen. Men i alla fall, ni kan ju byta ut marängbottnen mot en mandelbotten, tårtbotten eller krossade digestivekex. Det tror jag skulle bli gott. 



Till en tårta, ca 10 bitar

 Marängbotten
3 äggvitor
0,75 dl socker

Passionsfruktsmousse
1 dl passionsfruktsjuice (köpt)
6 passionsfrukter
½ dl socker
2 dl vispgrädde
4 gelatinblad

Vaniljmousse
½ dl socker
1 dl vatten
3 gelatinblad
1 ½ dl vispgrädde
1 tsk vaniljpulver
½ dl vaniljsocker (använd INTE vanillinpulver, det är rent rävgift. Köp dansukkers fairtrademärkta eller gör eget)

Hallonspegel
250 g frysta hallon
1 dl socker
½ dl vatten
3-4 gelatinblad

Limesorbet
 3 dl vatten
 saft av 2-3 limefrukter
2 dl socker
½ dl vitt vin
1-2 droppar grön karamellfärg

Marängen: Vispa äggvitorna till ett fast skum och tillsätt sockret lite i taget. Häll upp i en tårtform och grädda i 150 grader i 30 min. Sänk sedan värmen till 125-100 grader och grädda i ca en timma tills den är spröd.

Passionsmousse: Gröp ur passionsfrukterna och sila av så att du bara får saften. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Sjud passionssaften tillsammans med juicen och sockret. Rör ner gelatinbladen tills de smält. Ta av från värmen och vispa grädden. Vänd ner juiceblandningen försiktigt i grädden. Häll på marängen och låt stelna i kyl ca 1 timma. 

Vaniljmousse: Blötlägg gelatinbladen i ca 5 min. Sjud alla ingredienser utom grädden och blanda ner gelatinbladen. Vispa grädden och upprepa samma sak som i passionsmoussen. 

Hallonspegel: Tina hallonen och sila av kärnorna så att du får en puré. Sjud den tillsammans med socker och vatten och rör ner gelatinbladen tills de smält. Låt svalna något till rumstemperatur. Häll blandningen på den stelnade moussen i tårtformen. Ställ i kyl för att stelna. Var försiktig att inte ta för mycket på den med fingrarna medan den stelnar. Då  kan du får fula märken på den och en "spegel" ska ju vara blank.

Limesorbet: Sjud vatten och socker till en sockerlag. Ta av från värmen och blanda ner limesaft, vin och ett karamellfärg. Ställ in i frysen över natten (om du gör den på morgonen kan du servera den på kvällen) och rör gärna om med några timmars mellanrum för en jämnare konsistens. 

Servera tårtan tillsammans med en kula sorbet när den har stelnat helt. Och för den som har lagt märke till det; ja, jag tenderar att använda väldigt mycket gelatin. Men finns det något mer panikartat än att upptäcka att man använt för få blad och sedan står där med en tårta som vägrar stelna?

Till denna tårta blir det en låt önskad av mamma, för den var ju trots allt till henne. 

Knäckebröd

Igår bakade jag även knäckebröd. Första gången för mig faktiskt, men det blev riktigt bra. Men å andra sidan är knäckebröd bland det lättaste brödet man kan baka också. Jag gjorde en variant utan surdeg, eftersom den är kvar inne i stan. Fullt så nördig är jag inte än att jag tar med mig surdegen på bussen. Det känns lite att overdo it.

Jag bakade enligt Leilas recept, det funkade finfint!
Till ca 4 plåtar knäckebröd
5 dl mjölk
0,5 msk honung
0.5 msk ljus sirap
1 tsk salt
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk hel kummin
10 g färsk jäst
2 dl vetemjöl
3 dl fint rågmjöl
7 dl grahamsmjöl

ev. 1 uppvispat ägg att pensla med 

Värm upp mjölken tillsammans med honungen och sirapen. Smula ner jästen i en skål och lös upp med vätskan. Häll i de andra ingredienserna och arbeta till en smidig deg. Täck med bakhandduk och låt jäsa en timma. Kavla ut och forma till valfri form (jag täckte plåten och skar sedan ut bröd i "dipp-vänliga" former). 

Om du vill kan du pensla med ägg (det blir jättefint!) och strö över valfri smaksättning. Några exempel är torkad timjan, sesamfrön, havssalt och svartpeppar etc etc. 

Grädda i 225-250 grader i ca 3 minuter. Ta ut och vänd på bröden och grädda någon minut till. Låt svalna på galler. 

Jag serverade dessa med en hemgjord aioli och en mojo rojo. Väldigt gott!

Dessa fina små saker åts ju upp igår, så då tänkte jag bjuda på en passande fredagsmyslåt.

fredag 8 april 2011

Storbak på landet

 Idag och igår har jag bakat för fullt här ute på landet. Mamma skulle ha en liten get-together och ville ha hjälp med drinktilltugg/förrätt och efterrätt. Fantasin fick flöda fritt! Det första jag kom att tänka på var att jag äntligen fick tillfälle att testa receptet på empanadas som jag plockade på mig när jag var i Spanien och pluggade. 
 
Det är en pirogliknande sak, fast vanligast i Spanien är att de bakas ut i långpanna och säljs i skurna bitar på bagerier. När jag bodde där åt jag empanadas i pirogform hela tiden. Det är ett jättebra mellanmål (eller lunch, för de är ganska mättande). Igår gjorde jag empanadas de bonito, en lokal fyllning från Salamanca-området där jag bodde.

Empanadas i genomskärning
Empanadas de bonito, en långpanna eller ca 30 små piroger

2 dl öl
1 ½ dl olivolja
en nypa salt
knappt 1 liter vetemjöl
1 msk paprikapulver

Bonito-fyllning
1 burk tonfisk i olja
1 burk tomato frito (finns i välsorterade butiker, dock inte i min så jag gjorde egen, se recept nedan)
1 liten finhackad lök
2 hårdkokta finhackade ägg

Blanda ihop ingredienserna till en smidig deg, lättast är att arbeta den i en bakmaskin. Blanda ihop fyllningen medan den knådas. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord.

Om du vill göra i en långpanna: 
Dela upp degen i två delar och kavla ut. Klä botten och kanterna på en långpanna med den första delen. Häll på fyllningen och lägg på den andra utkavlade delen. Nagga lite med en gaffel. Grädda i 200 grader i ca 20 min.

För små piroger:
Kavla ut degen och stansa ut cirklar i lvalfri storlek (pirogerna blir precis hälften så stora som cirklarna). Häll på en liten klick fyllning och vik ihop. Tryck ihop kanterna med en gaffel så att inte fyllningen rinner ut. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 200 grader i ca 15 min.

Tips! Pensla ytan med lite uppvispat ägg för att få en blank yta.

Hemgjord tomato frito
en burk passerade tomater
½ dl rårörsocker (knappt)
en finhackad lök

Blanda ihop ingredienserna och sjud i några minuter på medelvärme. Mixa med en stavmixer. Klart!

Till dessa spanska munsbitar är det väl passande med lite musik på spanska?
Chan Chan - Buena Vista Social Club

Mer recept från igår kommer snart!

torsdag 7 april 2011

Resultat av aprikos- och russinbrödet

Såhär såg bröden ut när de var klara. Det smakade väldigt gott faktiskt. Jag gillar inte fruktbitar i bröd så det här brödet fick en bra sötma och smak från frukten utan att man känner av bitar. Me like!


När degen hade jäst klart slog jag upp den på ett väl mjölat bakbord. Sedan visade det sig att degen var för lös för att hantera, så den åkte tillbaka ner i skålen och så rörde jag ner ungefär 1 dl vetemjöl special till. Då blev den bra! Sedan formade jag degen till avlånga bröd (men formen får man ju välja själv såklart) och lät dem jäsa på ett bakplåtspapper i ca 45 min. Medan de jäste värmde jag upp ugnen till ca 275 grader med två plåtar i. När de jäst klart gled jag bara in bakplåtspappret på den översta plåten, och kastade in några isbitar på den nedersta. Sänk värmen till 200 grader efter 10 min och grädda därefter 10 min till (om du gör två små bröd; vid ett stort kan det behöva gräddas längre). 

onsdag 6 april 2011

Aprikos- och russinbröd

Sedan jag flyttade in hos pappa har jag fått ändra inriktning på min bakning lite grann, från sötsaker till surdegsbröd (han tycker nämligen inte om bakverk så mycket). Men jag är lika nöjd för det, bakning som bakning liksom. Sedan gör det ju lite att jag ser fram emot att komma ut på landet och baka söta saker med min Kitchen Aid extra mycket. Så idag tänkte jag baka ett aprikos- och russinbröd. Jag inspirerades lite av ett recept från Pain de Martin, som är en jätterolig blogg om brödbakning för de som har missat den. 

 Jag vet, förlåt, man ska använda ekologiska osvavlade aprikoser. Men jag hade de här konventionella hemma sedan ett tidigare bak och pappa vägrar äta upp dem. Så de åkte ner i bröddegen istället.

Såhär ser degen ut när den är klar. Den ska jäsa över natten egentligen, men jag blandade till den runt 12 idag och tänkte baka ut den senare ikväll när jag kommer hem från jobbet. Då har den fått jäsa i drygt 9 timmar. 


Till ett stort eller två små bröd
3 gram färsk jäst
3 dl kallt + ½ dl kokande vatten
1 dl rågsurdeg
5 dl vetemjöl special med fullkorn
1 dl rågmjöl
1 dl hackade torkade aprikoser
½ dl russin
1 ½ tsk salt

Smula ner jästen och lös upp den i det kalla vattnet. Häll över det kokande vattnet på aprikoserna och russinen. Mixa till en slät smet. Blanda alla ingredienser med jästen och häll på fruktsmeten. Täck med plastfolie och ställ att jäsa 8-12 timmar i rumstemperatur.

Ni får se resultatet imorgon!

Midnight Rider - The Allman Brothers Band

Brownies

På begäran ska jag nu lämna ut mitt recept på brownies. Och nej, du behöver inget annat recept än det här. Så perfekt är det. Nu händer det sig så att jag faktiskt bakade dessa godbitar för ett par dagar sedan, och kan därför bjuda på lite fina bilder också. Varning för plötsligt sötsug!

 

 Det är viktigt att använda bra choklad i saker där choklad är grundpelaren. Som i brownies till exempel. Jag använder aldrig blockchoklad annat än till dekoration. It just ain't the same. Mjölkchokladen på bilden är Fazers blå chokladkaka. Den är god. Den mörka är choklad från Odense. Och ja, det är en bakchoklad, men den är ändå bättre än blockchoklad.
 
 Fördelen med det här browniereceptet är att det blir så lite disk! Allt du behöver förutom formen är en skärbräda, kniv, slickepott och kastrull. Jag brukar ha valnötter i mina brownies, men det är ju en smaksak. Tycker man inte om nötter blir de goda ändå, jag lovar.
 

Det många gör fel när de gör brownies är att de tar fram elvispen eller liknande. Stopp! Till och med jag får slitas från min Kitchen Aid för ett tag. När du vispar browniesmet (eller kladdkaka för den delen) med elvisp så blir den luftig. Vi vill ha den så kompakt det bara går. För när den är kompakt, ja, då blir det bra kladd i den också. Det räcker med att röra om smeten med en slickepott till exempel.

Perfektare brownie än såhär blir det inte. Skär upp i så stora rutor ni vill. Jag gillar att skära dem små, för då kan man äta fler.

Till en form, ca 20 st

160 g smör
100 g mjölkchoklad
200 g ren mörk choklad
½ dl kakao
160 g farinsocker
100 g strösocker
1 1/2 tsk ekologiskt vaniljpulver (finns i välsorterade butiker)
ca 1 - 1 ½ tsk salt (det är gott med mycket salt i brownies, det tar fram chokladsmaken)
170 - 200 g mjöl
2 tsk bakpulver
4 ägg
50 g grovhackade valnötter

 Hacka chokladen i grova bitar. Smält smöret i en kastrull och ta av värmen. Häll ner halva av den mörka chokladen och spara resten samt allt av mjölkchokladen. Låt smälta. Rör ner resten av ingredienserna med chokladen som är över och tillsätt äggen ett i taget. Var noga med att inte röra ner chokladbitarna om smeten är varm. Då smälter dem och du får inte de härliga bitarna i kakorna sedan. Häll i valnötterna sist. Lägg bakplåtspapper i en ugnsform med måtten 20x30 cm och häll ner smeten. Grädda i 175 grader i 20 minuter. Om kakan är lite dallrig i mitten när du tar ut den, täck den med aluminiumfolie och låt den eftergräddas tills den svalnat. Då får du en perfekt kladdighet. 

Här kommer en låt som beskriver känslan man får när man sätter tänderna i en sådan här goding. Att artistens namn råkar likna själva bakverkets kan jag inte säga något om.