lördag 9 april 2011

Randig passionsmoussetårta med hallonspegel och limesorbet

Denna tårta tillägnas min mamma, trots att hon inte tycker om moussetårtor. Jag komponerade nämligen ihop den enbart för igår.

Jag hade 5 äggvitor hemma och vid ett sådant tillfälle är det ju ganska logiskt att sno ihop en marängbotten. Nu har jag lärt mig dock att marängbotten inte är så bra tillsammans med mousse i en tårta. Den förlorar krispigheten nämligen. Men i alla fall, ni kan ju byta ut marängbottnen mot en mandelbotten, tårtbotten eller krossade digestivekex. Det tror jag skulle bli gott. 



Till en tårta, ca 10 bitar

 Marängbotten
3 äggvitor
0,75 dl socker

Passionsfruktsmousse
1 dl passionsfruktsjuice (köpt)
6 passionsfrukter
½ dl socker
2 dl vispgrädde
4 gelatinblad

Vaniljmousse
½ dl socker
1 dl vatten
3 gelatinblad
1 ½ dl vispgrädde
1 tsk vaniljpulver
½ dl vaniljsocker (använd INTE vanillinpulver, det är rent rävgift. Köp dansukkers fairtrademärkta eller gör eget)

Hallonspegel
250 g frysta hallon
1 dl socker
½ dl vatten
3-4 gelatinblad

Limesorbet
 3 dl vatten
 saft av 2-3 limefrukter
2 dl socker
½ dl vitt vin
1-2 droppar grön karamellfärg

Marängen: Vispa äggvitorna till ett fast skum och tillsätt sockret lite i taget. Häll upp i en tårtform och grädda i 150 grader i 30 min. Sänk sedan värmen till 125-100 grader och grädda i ca en timma tills den är spröd.

Passionsmousse: Gröp ur passionsfrukterna och sila av så att du bara får saften. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Sjud passionssaften tillsammans med juicen och sockret. Rör ner gelatinbladen tills de smält. Ta av från värmen och vispa grädden. Vänd ner juiceblandningen försiktigt i grädden. Häll på marängen och låt stelna i kyl ca 1 timma. 

Vaniljmousse: Blötlägg gelatinbladen i ca 5 min. Sjud alla ingredienser utom grädden och blanda ner gelatinbladen. Vispa grädden och upprepa samma sak som i passionsmoussen. 

Hallonspegel: Tina hallonen och sila av kärnorna så att du får en puré. Sjud den tillsammans med socker och vatten och rör ner gelatinbladen tills de smält. Låt svalna något till rumstemperatur. Häll blandningen på den stelnade moussen i tårtformen. Ställ i kyl för att stelna. Var försiktig att inte ta för mycket på den med fingrarna medan den stelnar. Då  kan du får fula märken på den och en "spegel" ska ju vara blank.

Limesorbet: Sjud vatten och socker till en sockerlag. Ta av från värmen och blanda ner limesaft, vin och ett karamellfärg. Ställ in i frysen över natten (om du gör den på morgonen kan du servera den på kvällen) och rör gärna om med några timmars mellanrum för en jämnare konsistens. 

Servera tårtan tillsammans med en kula sorbet när den har stelnat helt. Och för den som har lagt märke till det; ja, jag tenderar att använda väldigt mycket gelatin. Men finns det något mer panikartat än att upptäcka att man använt för få blad och sedan står där med en tårta som vägrar stelna?

Till denna tårta blir det en låt önskad av mamma, för den var ju trots allt till henne. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar