måndag 4 juli 2011

Drottningpaj

Nu på sommaren blir det inte så mycket bakning som man kanske skulle vilja, men för några dagar sedan gjorde jag en drottningpaj som alternativ till klassikern jordgubbar och glass. Den är inte så söt, vilket kan vara väldigt gott ibland. Servera den varm med vaniljglass om du vill ha en lite sötare efterrätt. Annars funkar den utmärkt som den är eller med vaniljsås till. Smaken påminner lite om hallongrottor, och det kan ju aldrig vara fel, eller hur?


Till ca 8-10 bitar

Pajbotten
150 g kallt smör
3 dl mjöl
2-3 msk socker
2-3 msk marsan vaniljsåspulver (inte den man kokar!)
  1 ägg

Drottningfyllning
ca 5 dl blåbär
ca 5 dl hallon
några matskedar socker
2 msk potatismjöl

Hacka smöret i kuber och häll i en matberedare tillsammans med mjöl, socker och vaniljsåspulver. Mixa ihop till en deg. Tillsätt ägget och mixa lite till. Lägg bakplåtspapper i botten av en pajform (helst med löstagbar botten) och tryck ut all deg utom en liten bit (ungefär en ½-1 dl) av degen längs med kanterna och forma en jämn botten. Ett tips om det blir kladdigt är att mjöla fingrarna. Ställ i kylen i en ½-1 timma. 

Blanda ihop bären med sockret och potatismjölet. Är de frusna är det bra om de får stå framme ett tag och tina. Häll blandningen i pajskalet. Kavla ut den överblivna degen och stansa ut något fint mönster eller skär till remsor och lägg över fyllningen. Grädda i 200 grader i 40 minuter. 

Klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar